Saturday, July 23, 2011

Ne Shkoder do te vendosen edhe matesat e ujit te pijshem

Pajisja e qytetareve me matesat e ujit eshte nje nga pikat ku ujesjelles kanalizime ne Shkoder po punon aktualisht per te hartuar nje plan te detajuar pune. Kjo lidhur me kushtet e reja qe parashikon kontrata e re e ujit dhe kritikave qe institucionet monitoruese kane dhene ne kete drejtim per vendin tone. Drejtoresha e ujesjelles kanalizime Shkoder, Sabahet Vidhaj thote gjate nje interviste per tv1 channel se sipas kontrates se re eshte vete klienti qe duhet te kontribuoje per koston e vendosjes se matesave te ujit. Ajo shkon me tej kur detajon numrin e matesave qe ky institucion ka aktualisht ne dispozicion nga donacionet e dhena dhe nevojat qe ka i gjithe qyteti.Momentalisht qytetaret shkodrane pagesat e faturave te ujit te pijshem i bejne ne baze te perllogaritjeve afrofe. Çmimi qe paguan nje familjeje me kater anetare ne muaj eshte 1200 leke te reja, apo 316 leke per fryme. Nderkohe qe numri i familjeve te pajisura me mates eshte shume i vogel, madje numri me i madh jane biznese qe kane bere vete kerkesen prane drejtorise se ujesjelles kanalizime qytet. Me zbatimin e kesaj kontrate te re faturimi i ujit te pijshem do te behet ne raport me ate qe nje familje harxhon.

Shqiperia me mesatare 1 mjeku per 1000 banore sipas nje studimi te "Open Data"

Vitet e fundit ne Shqiperi kane perkeqesuar raportin e numrit te mjekëve për banorë, ku shifrat flasin per nje renie te tyre krahasuar me vitet e meparshme. Mbeshtetur ne te dhenat zyrtare të Bankës Botërorë dhe OBSH-së, “Open Data Albania” ka analizuar situaten aktuale ne vendin tone ku ka dale ne konkluzionin se ne Shqiperi  ka 1,15 mjekë për 1 mijë banorë, krahasuar me 1.39 në vitin 2000, pra 17.5 % më pak. Nëse kjo shifër krahasohet me vendet e rajonit, rezulton se ky tregues është 2.5 për 1 mijë banorë në Maqedoni, 2 në Serbi, 6 mjekë për 1000 banorë në Greqi. Ndersa krejt e kunderta ndodh kur ky raport behet mes infermiereve dhe numrit te popullsise, qe rezulton te jete 4 infermiere për 1000 banorë. Nje tjeter problem vijon te jete numri i shtretërve spitalorë, i cili është një tregues i kapacitetit të institucioneve shëndetësore të një vendi, sidomos në situata emergjencash. Në vend rezultojnë vetëm 2.92 shtretër spitalorë për 1000 banorë. Krahasuar me vitin 2000 kjo shifër është ulur me 11%. Edhe ky tregues nëse krahasohet me vendet e rajonit është më i ulët. Në Maqedoni numri i shtretërve për 1,000 banorë është 4.6, në Serbi 5.4 dhe në Greqi 4.8. Por pritshmëria nga ana tjetër është positive nga ana e drejtuesve te shendetesise. Kjo lidhet sipas tyre me rritjen e numrit të spitaleve private në Shqipëri, qe pritet te sjelle një rritje te treguesve të mësipërm, si dhe një rritje e cilësisë së shërbimit shëndetësor në përgjithësi. Nderkohe paralelisht lidhur me kete situate drejtuesit e bluzave te bardha kane dhene se fundmi nje tjeter urdher.  Nëse mjeku do të do të vërtetohet se gjatë orarit të punës nuk është në vendin e punës dhe shkon e kryen një aktivitet tjetër, menjëherë i pritet kontrata e punës. Drejtoria Spitalore në Ministri dhe Drejtoria e Spitalit perkates do të rrisin kontrollet ndaj punës së mjekëve brenda orarit të përcaktuar në kontratë, ndërsa shërbimi i mjekut roje do te publikohet ne websitin e cdo spitali.

Thursday, July 21, 2011

Kerkesa per energji elektrike rritet çdo vit me rreth 8 %

Çdo vit ne vendin tone kerkesa per energji elektrike eshte rritur me 8%, sipas eksperteve te Entit Rregullator te Energjise, duke shenuar nje trend ne rritje nga 1990 e deri me sot. Por paralelisht kjo rritje po shton edhe domosdoshmërinë e gjetjes së burimeve të reja prodhuese. Kjo është edhe arsyeja kryesore e dhënies me koncesion të mbi 103 HEC-ve, por edhe zbatimit të projekteve të tjera madhore, si HEC-i i Kalivaçit, TEC-i i Vlorës, kaskada e Devollit, HEC-i i Ashtës etj.
Studimet e fundit kane treguar sipas vete kryeministrit Berisha se vendi yne ka mundesi te ndertoje 443 HEC locale. Mbi 2.1 miliardë euro janë investuar në këto projekte, të cilat jo vetëm do të plotësojnë kërkesat e vendit për energji elektrike, por edhe per eksport rajonal.
Te dhenat rendisin ne krye te listes konsumatorët familjarë si përdoruesit kryesorë të energjisë elektrike në vendin tonë. Në vitin 1990 industria absorbonte 50% të burimeve të energjisë dhe 17% në vitin 2001.
Sektori që ka njohur rritje të vazhdueshme të konsumit të burimeve energjetike është transporti, i cili në vitin 1990 konsumonte 6% të totalit, ndërkohë që në vitin 2001 ka arritur në vlerën 44%. Sektori i banesave konsumonte 14.6% në vitin 1990 dhe në vitin 2001 është rritur në 21%. Sektori i shërbimeve ka pasur rritje nga 5.4% që konsumonte më 1990, ka arritur në 16.5% në vitin 2001. Peshën kryesore e ka sektori i banesave.
 Gjithmonë e më shumë po vihet re një tendencë e fortë në drejtim të rritjes së konsumit të energjisë elektrike për ngrohje edhe pse në disa raste ekzistojnë mundësi të tjera të përdorimit të burimeve alternative energjetike. Kjo ka sjelle edhe dobesimin e rrjetit ne drejtimet e tjera. Sot pike kryesore orientuese e qeverise Shqiptare eshte ndertimi i hidrocentraleve jo vetem per te plotesuar nevojat e vendit por edhe per eksport, pasi energjia nga burimet ujore eshte e paster dhe e favorshme per poziten qe ka vendi yne.

58-vjeçari nga Puka vdes duke mbledhur skrap !

Një ngjarje e rëndë me pasojë vdekjen e një personi ka ndodhur në orët e para të mëngjesit në Pukë. 58-vjecari Gjin Muslia ka humbur jetën aksidentalisht i zënë brenda rrënojave të një ndërtese të vjetër, ku po nxirrte skrap. 
Ngjarja ka ndodhur në fshatin Mzi të rrethit të Pukës, ku shembja e banesës ka zënë brenda 58-vjecarin. Mësohet se trupi i pajetë i viktimës u nxorr nga rrënojat ne oret e para te mëngjesit. Ndërhyrja disa herë në themelet e ndërtesës së amortizuar, ka bere qe ajo te shembet duke e zënë përfund 58-vjeçarin, që nxirrte bukën e gojës duke shitur skrap. Mesohet se gjendja e veshtire ekonomike e detyronte cdo dite 58 vjecarin Muslia, te kerkonte per skrap ne rrenojat e ndertesave te vjetra e te pabanuara dhe njihej ne zone si person i tille.
Burimet e policisë se Pukes bene te ditura se grupi i hetimit ka mbërritur në vendin e ngjarjes për verifikimet e nevojshme te kesaj ngjarjeje te rende.
Keshtu 58 vjecari ka mbyllur tragjikisht jeten e tij ne rrenojat e nderteses se vjeter, ndersa si ai ne vend numerohen shume persona qe per te nxjerre buken e femijeve dhe te tyren, germojne per skrap.
Fati i hidhur mund te trokase ne nje tjeter dere si ajo e familjes Muslia qe nga gjendja e veshtire ekonomike germojne kudo per te gjetur skrap.

Bie numri i aplikimeve per dokumentat biometrike

Bie fluksi I aplikimit per pashaportat biometrike dhe ne vecanti per kartat e identitetit.Vitin e kaluar ne te njejeten kohe, pra ne muajin korrik, kane aplikuar mesatarisht 300 persona ne dite ndersa me vitin 2011 muaji po mbyllet me nje mesatare qe mund te arrije maksimalisht ne 100 aplikime ne dite. Nje numer I konsiderueshen I ketyre aplikimeve jane te perseritura per arsye te demtimeve apo humbjeve te leternjoftimeve.  Verehet qe tashme aplikimet per kartat e identitetit jane te pakta. Nga personeli i zyrave te aplikimit per leternjoftimet elektronike mesuam se jane te shumta leternjoftimet elektronike te paterhequra. 4000 karta identiteti tashme po zene pluhur ne keto zyra duke marre parasyshe edhe faktin se nje pjese e tyre  jane prodhuar qe ne vitin 2009. E njejta situate  paraqitet edhe per pashaportat biometrike ku mbi 5000 prej tyre jane prodhuar dhe kane mbetur te paterhequra prej shume kohesh nga aplikuesit. Punonjes ne zyrat e aplikimit per leternjoftime elekronike bejne te ditur se pritet rritje e fluksit te aplikimeve per mujin gusht per arsye te ardhjes se emigranteve me pushime. Pohohet se  kjo renie e aplikimeve eshte rezultat i punes intensive te realizuar deri me sot ku me dokumentin biometrik  mund te jene pajisur mbi 80 perqind e popullsise . Pajisja e qytetareve me leternjoftimet elektronike ka filluar ne muajin shkurt te 2009-tes periudhe ne te cilen u percaktua qe votimet e qershorit te po ketij viti te realizoheshin me dokument bimetrik.